Hajó adásvétel

Gyors határidővel, akár 48 órán belül vállalom hajók, motoros kishajó (motorcsónak), jetski, vitorlás hajó adásvételét és képviseletet a bejegyzési eljárásban.

A szerződés megkötésére lehetőség van Budapesten, illetve szükséges és indokolt esetben külső helyszínen, balatoni kikötőben, Dunakanyarban vagy az Adrián is sor kerülhet a szerződés aláírására.

Segítséget nyújtok ideiglenes hajólevél kikérésében, hogy Ön azonnal hajóra szállhasson, valamint műszaki vizsgára történő bejelentésben is.

Amiben számíthat rám:

Hazánkban a hajó, vitorlás, motorcsónak adásvételi szerződés ügyvédi ellenjegyzése kötelező.

A szerződés megkötését követően a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény felsorolt úszólétesítmények esetében a lajstromba való bevezetés szükséges.

A lajstromozással összefüggő feladatokat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Kiemelt Ügyek Igazgatóságán belül működő Hajózási Hatósági Főosztálya, azon belül pedig a Hajóüzembiztonsági és Regiszteri Osztály végzi el.

A lajstromozási eljárással kapcsolatos díjakat a 29/2001. (IX. 1. )számú rendelet melléklete rögzíti, amely szerint a hajó, yacht, motorcsónak vagy egyéb úszólétesítmény tulajdoni lapjának igazolása 33.000,- Ft úszólétesítményként. Továbbá a tulajdonjog bejegyzésére irányuló lajstromozási eljárás során az eljárási díj úszólétesítményként eltérő: tengeri hajó esetén minden bruttó tonna után 300,- Ft, belvízi nagyhajó, úszómunkagép esetén 50.000,- Ft, belvízi komp 5.000,- Ft, kedvtelési célból üzemeltetett kishajó, úszómű és motoros vízi sporteszközök esetén pedig 31.000,- Ft.

Az adásvételre külföldi állampolgárok részére is lehetőség van, illetve arra is van lehetőség, hogy az adásvételi szerződést külföldön állítsák ki, és ez alapján vezessék be az úszólétesítményt a lajstromba a többletfeltételek teljesítése esetén.

Az adásvételi szerződés megkötését megelőzően szükséges a hajólevél vizsgálata, a hajó jogi helyzetének ellenőrzése. Amennyiben kétség merül fel a hajó előírásoknak való megfelelőségével kapcsolatban, úgy az illetékes hatósággal egyeztetek.